Selitysvideot ovat tehokas ja monipuolinen työkalu monimutkaisten ideoiden tiiviiseen ja tehokkaaseen viestintään monikanavaisessa mediaympäristössä. Olipa tavoitteesi uudesta tuotteesta tai palvelusta kertominen, puhtaasti viestinnällinen tai jokin muu täysin liiketoiminnallinen tavoite, hyvin toteutettu animoitu selitysvideo pysäyttää katsojat ja jää mieleen.
Animaation tilaamisessa avainasemassa on kuitenkin hyvin laadittu brief eli tiivistelmä, joka kuvaa projektin tavoitteet, vaatimukset ja keskeiset yksityiskohdat. Se toimii ohjenuorana animaatiotiimille ja varmistaa sen että animaatio vastaa asiakkaan tavoitteita. Brief voidaan luoda yhdessä tuotantotiimin kanssa tapaamisessa, mutta siihen on hyvä valmistautua etukäteen. Varsinkin jos haluat tietää mihin hinta-haarukkaan animaatiotuotantosi asettuu, voit jo tarjousta pyytäessä lähettää alustavan kattava briiffin animaatiosta jolloin tarjouksetkin ovat tarkempia.
1. Mitkä ovat animaation tai selitysvideon tavoitteet?
Määritä tavoitteesi: Artikuloi selkeästi tavoitteesi ja mitä haluat saavuttaa animaatiolla. Onko tarkoituksesi lisätä tietoisuutta, kouluttaa, mainostaa tuotetta tai palvelua vai kasvattaa konversiota? Tavoitteiden määrittäminen auttaa ohjaamaan animaation kokonaisvaltaista suuntaa ja viestintää.
2. Kuka on animaation kohdeyleisö?
Tunne kohdeyleisösi: Mitkä ovat heidän kiinnostuksenkohteensa ja haastensa? Millainen äänensävy toimii ja mikä ei?
3. Mikä on keskeinen viesti tai ajatus jonka haluat välittää?
Tunnista tärkein viesti, ajatus tai konsepti jonka haluat välittää katsojille, määrittele myös kehote joka tulee animaation loppuun ja mihin se ohjaa.
4. Millainen on haluttu sävy ja tunnelma?
Viestinnän sävy auttaa määrittämään animaation yleistä tunnelmaa ja vahvasti myös sitä miltä halutaan että katsojasta tuntuu. Esimerkiksi huumori usein auttaa kuivahkon viestin perilleviemisessä ja siihen on myös kiva kääriä oivalluksia.
Tässä on hyvä ottaa myös huomioon brändisi tone of voice jonka voi välittää eteenpäin, näin tuotantoyhtiö pystyy johtamaan sellaisen kokonaisuuden joka varmasti toimii yhdessä brändisi kanssa. Vaihtoehtoisesti voit aina etsiä esimerkkejä toivotusta.
5. Mihin kanaviin animaatio on tarkoitus jakaa?
Määrittele, millä alustoilla tai medioissa animaatioa käytetään, kuten verkkosivustot, sosiaalinen media, digitaaliset näytöt tai televisio. Jokaisella alustalla voi olla erilaisia teknisiä vaatimuksia, esimerkiksi optimaalinen kesto ja kuvasuhde. Samasta aineistosta kannattaa leikata useita erilaisia kestoja ja kuvasuhteita niin saadaan maksimaalinen hyöty irti.
6. Tarvitaanko animaatioon ääninäyttelyä, musiikkia tai äänitehosteita?
Äänet ovat olennainen osa animaation kokonaisuutta ja tuovat paljon syvyyttä katselukokemukseen. Aina ei kuitenkaan tarvita Ääninäyttelyä eli VoiceOveria, riippuen siitä missä mediassa jakelu tapahtuu.
Mieti, tarvitaanko animaatioon puhetta tai äänirooleja. Jos animaatiossa on hahmoja, jotka kommunikoivat keskenään, saattaa olla tarpeen palkata ääninäyttelijät tuomaan hahmot eloon äänen avulla. Hyvin valitut ääninäyttelijät voivat tuoda hahmoille persoonallisuutta ja auttaa yleisöä sitoutumaan tarinaan.
Musiikilla on suuri vaikutus tunnelman luomiseen ja tunteiden herättämiseen animaatiossa. Mieti, millainen musiikki sopii parhaiten animaation tyyliin ja sisältöön. Tuotantoyhtiö pystyy tarjoamaan tähän useita erilaisia vaihtoehtoja aina alkuperäisestä sävellyksestä valmiisiin vaihtoehtoihin joista valita.
7. Mikä on projektin aikataulu ja määräaika animaatiolle?
Tärkeintä on tietää milloin animaation täytyy olla julkaistu ja kertoa se tarjousvaiheessa suoraan, näin tuotantoyhtiö pystyy tekemään tarkan aikataulun vaiheittain.
8. Mikä on budjetti ja mahdolliset taloudelliset rajoitukset animaatioprojektille?
Budjetin huomioiminen jo suunnitteluvaiheessa auttaa luomaan realistisen suunnitelman.
Nämä kysymykset auttavat linjaamaan isoa kuvaa tarjouspyynnön tueksi, kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tietää, vaan aina voi keskustella asioita auki ja pallotella yhteistyökumppanin kanssa.
Ota yhteyttä JONI@NO-OFFICE.CO
tai +358 40 7787 917 ja jutellaan lisää!
Ota yhteyttä ja seuraa meitä!
Get in touch!